DH Debatklub Logo

Dalum Hjallese Debatklub

039. Priser på kritiske materialer til vindmøller og solceller vil stige

Varige energiteknologier adskiller sig markant fra deres modstykker drevet af kulbrinter ved at kræve store mængder kobber, zink, mangan, krom, nikkel, molybdæn og sjældne jordarter i deres konstruktion. En typisk elbil kræver seks gange så mange mineraler som en konventionel bil, og et vindmølleanlæg på land kræver ni gange flere mineralske ressourcer end et gasfyret anlæg. Prisstigningerne i 2020 og 2021 giver et indblik i, hvad der kan ske, når den globale grønne omstilling accelererer.
Det er indlysende at en stadig øget efterspørgsel efter sådanne resourcer vil presse deres priser stadig opad og derved gøre prisen på energi fra sol og vind stadig dyrere - og meget dyrere end oprindelig kalkuleret.

Det er indlysende at jo større efterspørgsel efter bestemte råvarer, jo højere vil prisen på disse varer blive. Leverandørerne vil få større omkostninger, fordi de må udnytte mere marginale ressourcer, og disse øgede omkostninger vil blive pålagt priserne.

Desuden vil leverandører også udnytte køberes ultimative behov for bestemte kritiske råvarer, og dermed større villighed til at betale.

Det er grundlæggende økonomisk logik, men ikke desto mindre en vigtig årsag til at store projekter næsten altid overskrider deres budgetter. Denne logik også omfatter også specialiseret arbejdskraft.

Desuden, projekter af sådanne enorme størrelser, som implicerer så mange nye teknologier, der skal realiseres i et råt miljø, vil med nødvendighed byde på mange ubehagelige overraskelser.

Politikerne har enorme ambitioner udi vindmøller. Blot tænk på Esbjerg- og Marienborg deklarationerne, som hver især taler om 20 GW.

Markedspriser for kritiske materialer til vindmøller. Graf IMF.

Priserne på kritiske råvarer for produktion af vindturbiner er allerede steget, før de rigtig er kommet i gang.

"Energy Monitor" beretter at: "Gennemsnitsprisen på de syv vigtigste kritiske mineraler til vindindustrien er steget med 93% siden januar 2020." Desuden "prisen på en vindmølle er steget med 38% på to år."

Ud over stål er de vigtigste materialer i vindindustrien kobber, zink, mangan, krom, nikkel, molybdæn og sjældne jordarter.

Imidlertid, nogle vil indvende: Hvorledes kan man tale om budgetoverskridelser, når budgetter endnu ikke foreligger? Det er jo de kommende bygherrer, licitations-vinderne, som selv skal lægge deres egne budgetter.

Men politikerne har jo erklæret at meningen med hele projektet er at levere billig og pålidelig elektricitet til alle og desuden få eksportindtægter, og det er jo også en slags målestok, en slags budget. Og hvis alt bliver dobbelt så dyrt som planlagt, bliver det jo ikke tilfældet.

Desuden skal skatteyderne ikke tro at de kan slippe af krogen ved at overlade ansvaret til nogle bygherrer. Disse kan jo blot erklære sig konkurs, hvis det går galt, og så står staten tilbage med halvfærdige projekter.

Data insight: The cost of a wind turbine has increased by 38% in two years Energy Monitor.
Overall mineral demand from wind in the base case by scenario, 2020-2040 IEA.
The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions IEA.

Titorelli 20230501